Direktlänk till inlägg 13 januari 2009

vilken kroppstyp är du och hur bör du träna för max resultat?

Av Samuel - 13 januari 2009 13:08

Jag satt här på eftermiddagen och samlade lite vanliga frågor jag fått eller läst om träning. Två av frågorna tog lite xtra tid att besvara och därför tänkte jag publicera dem separat från de andra.


Hur tränar jag för att få långa seniga muskler?

Tyvärr kan du inte bestämma dig för att göra om utseendet på dina muskler hur du vill. Vi är alla födda med en unik kroppsform. (se:kroppstyper nedan) Vad du däremot kan bestämma är storleken på musklerna och mängden fett på din kropp. Vill du ha ett "Bruce lee" liknande utseende kan du träna med ganska många repetitioner (ca 20 per set) samt se till att träna mycket konditionsträning. Då kan du komma ganska nära.


Vad menar man med att det finns olika kroppstyper?

Det finns tre kroppstyper, och en massa blandningar av av dessa tre. Det handlar alltså om genetik och medfödda förutsättningar.

Texten om träning är inriktad på styrketräning, den handlar alltså inte alls om konditionssporter.


Den Ectomorfa typen är slank, ofta med långstreckta muskler och har vanligen långa armar och ben. Denna kroppstyp har också något högre förbränning än de andra kroppstyperna.

I allmänhet bör deras träning syfta till en ökning av kroppsvikten som muskelvolymen. Kosttillskott av protein/kolhydrater kan användas med ok resultat.

När det gäller styrketräning rekommenderas tyngre belastning, fler sets och färre repetitioner.

Det kan ta tid för en person med Ectomorf kroppstyp att få volym och den får oftast träna extra hårt för att få volym i ben och armar. Men å andra sidan har personen lätt att få bra definition på sina muskler. För den ectomorfa kroppstypen gäller det alltså att ha tålamod, den kommer få muskler men det kan gå lite långsammare.


Den endomorfa kroppstypen är motsatsen till den Ectomorfa och betecknas i allmänhet som "knubbig". Därför måste den också träna annorlunda. Denna kroppstyp har i allmänhet lätt att dra på sig kroppsfett och ofta aptit däreefter. Förbränningen är normal eller något lägre än andra kroppstyper.

Lösningen ligger i en begränsning av kolhydrater och fett och en något högre andel proteinintag.

När det gäller träningen kan den behöva jobba med fler sets och fler repetition i sina övningar. Den behöver jobba med "större" övningar som drar upp pulsen och förbränningen. Det kan även vara en bra att hålla maxvilan mellan set på 60 sec.

Om man som person med ectomorf kroppstyp vill ha synliga muskler gäller det att "trimma först bygga sedan".


Den sista kroppstypen är den Mesomorfa som ar det bästa utgångsläget för muskelökning. De är naturligt muskulösa och har en god skelettstruktur. De behöver träna både för definition och storlek och kan alltså inte koncenterera sig mer på en enskild del.


De får de bästa träningsresultaten av en kost balanserad på protein, kolhydrater och fett. Här rekommenderas tunga belastningar och ett medium av set och repetitioner.


Så vilken kroppstyp är du? Ja det vet bara du. De flesta är en blanding av flera kroppstyper. I mitt eget fall ser jag mej själv som en blandning av edomorf och mesomorf då jag har lätt att dra på mig vikt. Men samtidigt har en ganska goda förutsättningar för att öka i styrka och storlek.


 
 
emmaostlind

emmaostlind

13 januari 2009 13:19

Jag är helt klart ENDAST endomorf. Ett litet fetto som älskar mat. Och som får kämpa hårt hårt HÅRT för att komma någonstans. Men en dag träffade den lilla endomorfen en mesomorf och hela hennes liv ändrades till det bättre. Fortfarande matglad, men hon fick åtminstone lite knowhow om kost och träning och hon fick helt klart en bättre förbränning, bättre kondis och starkare kropp (oavsett hur små du tycker mina armmuskler är).

http://www.emmaostlind.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Samuel

13 januari 2009 13:44

haha va supergo du är :)

 
MaS

MaS

13 januari 2009 18:27

Antar att det är endomorf fast byter ut knubbig mot småfet ;)

http://mas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Runner

13 januari 2009 21:51

Hur gick det på kickboxning idag? Ska du dit någon mer dag? En del brukar bli skrämda av den svettiga blå golvmattan

 
Ingen bild

Samuel

14 januari 2009 09:36

Tjena runner!

Var inte dit igår. Skulle fixa lite hemma. Mat/tvätta etc så jag missade bussen dit. Ska dit nästa vecka istället :)

ps jag gillar blå mattor. Mycke bättre än vanligt golv. Mindre infektioner med mattor i lokalen :)

 
Emma

Emma

14 januari 2009 09:48

Nu har kommit på hur man blir vänner här på bloggagratis. Man länkar till varandras bloggar. Under rubriken "Statistik & Inställningar" har du en länk som heter "Dina länkar". Gå in där och läna till www.emmaostlind.bloggagratis.se så är jag din vän! Jag har länkat till dig och till Johanna!

http://www.emmaostlind.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Samuel - 19 maj 2009 09:02

Tills vidare. När träningen kan sätta igång igen sätter den också igång.   zzzzzzz ...

Av Samuel - 29 april 2009 15:52

zum zum zum capoeria mata um...

Av Samuel - 27 april 2009 13:20

      subject  Piratpartiet: Välkommen som aktivist    mailed-by  piratpartiet.se  Du är nu aktivist i piratrörelsen. Det innebär att du kommer att få meddelanden när något händer lokalt på din ort, så att du själv kan välja om du vill vara med på d...

Av Samuel - 25 april 2009 22:41

LördaG:28105 KCAL: 2850   Söndag:17 632 Kcal: 2200

Av Samuel - 24 april 2009 10:03

Så! Nu har jag precis avslutat boken "De hungriga åren" av William Leith. Undertitel: En matmissbrukares bekännelser. Om jag ska dra handligen kortfattat handlar det om journalisten WIlliams viktuppgång och hur han bestämmer sig för att gå ned 20 ki...

Presentation

Omröstning

Vad tränar du helst?
 Styrketräning (generell)
 Bodybuilding
 Traditionell Kampsport
 MMA (mixed martial arts)
 Vanlig boxning, thai eller kickboxing
 Spinning
 Kettlebells
 Crossfit
 Friidrott
 Fotboll
 Bandy
 Tennis
 Golf
 Löpning
 Snabba promenader eller stavgång
 Simmning
 Annat

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards